Sisaret 1918 ilmestyy – sarjakuvia sisällissodan naiskohtaloista

Tämä antologia ilmestyy Tampere Kuplii -festareille ja siellä on ohjelmassa myös puhetta siitä (la 24.3. klo 13.30, 2018.tamperekuplii.fi).

Sisaret 1918 kansi web sarjakuva

Niin hieno Tiitu Takalon kansi!

”Vuoden 1918 sotaa on kutsuttu veljessodaksi mutta se oli myös sisarten sota. Naisia oli sekä punaisten että valkoisten puolella ja sota vaikutti useiden naisten ja lasten elämään, kuten maailman konflikteissa nykypäivänäkin.

Sisällissodan naisia on käsitelty niin tieteen kuin taiteen keinoin tutkien. Tavallisen ihmisen henkilökohtaiset kokemukset katoavat usein sodan melskeeseen. Muistoja kerättiin suomalaisiin arkistoihin sadoittain 1960-luvulla, kun sodan muistelijat olivat jo vanhuksia.

Sisaret 1918 -sarjakuva-antologiassa kymmenen ansioitunutta sarjakuvapiirtäjänaista tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista. Valitut tositarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta.”

Sisaret 1918 aino sutinen web sarjakuva

Omassa tarinassani ollaan punakaartissa ja eri vankileireillä. Mukana on kertoja Emmi Lehtonen sekä nuori Martta Koskinen, josta tuli myöhemmin viimeinen Suomessa teloitettu nainen 1943.

Albumin taiteilijat ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Sisaret 1918 ja lisätietoa kustantajan sivulla.

sisaret1918-nayte-web-aino-sutinen

Sisaret 1918 aino sutinen web sarjakuva lyijykyna

Tähän liittyen on tulossa myös huhtikuulle näyttely Galleria Sarjakuvakeskukseen Helsingissä. Siellä on originaalitaidetta ja muuta.

aino sutinen reetta laitinen sarjakuva paleface

Antologian toimittaneen Reetan kanssa olimme jo puhumassa sarjakuvista Palefacen TV-sarjaan Laulu sisällissodasta, joka tulee toukokuussa Yleltä.