”Sähän olet hyvä tässä” – vielä ilmaistöistä

Sain huhtikuun alussa työtarjouksen, joka kuulosti kiinnostavalta mutta palkkaa ei luvattu ollenkaan. Tarkoitus olisi piirtää Finlandia-talossa suuressa lehdistönvapauskonferenssissa. Ajankohta ei joka tapauksessa sopinut minulle ja unohdin asian.

Kaisa Leka oli saanut saman viestin ja nosti tapauksesta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Työpyyntöhän oli peräti kahdelle päivälle ja palkkioksi oli luvattu ateria(t).

Kiitos siis Kaisalle ja Kasper Strömmanille kissan nostamisesta pöydälle. Mielestäni raha-asioista olisi usein tosiaan syytä puhua avoimemmin, ja ammattityöstä kuuluu maksaa. Teen toki itsekin ilmaista työtä silloin kun siihen on erityinen sisäinen motivaatio; aktivismin, itse valitsemani järjestötyön tms. merkeissä. Joudun myös työssäni pyytämään ihmisiltä jonkin verran vapaaehtoistyötä, kuten kirjoitustyötä sarjakuvakulttuurin edistämiseksi.

The_painter_Zoro_Mettini_2001 ilmaistyö

”Sähän tykkäät maalata, tuletko maalaamaan ilmaiseksi?”
Kuva: Zoro Mettini / Wikimedia Commons / creative commons

Tässä työtarjouksessa taisi olla kyseessä viestinnällinenkin moka: ajateltiin että kyseessä on vapaaehtoistyö tapahtumassa hyvän asian puolesta, mutta asiaa ei tarkemmin perusteltu tai eritelty sen sisäisen motivaation luomiseksi. Tilaaja pahoitteli asiaa myöhemmin erikseen ja linjasi ettei kannata ilmaistyötä, mutta PR-moka oli jo valmis. Aiheestakin päiviteltiin sitä että juuri Opetus- ja kulttuuriministeriö tilaa ilmaistyötä, eikö sen pitäisi olla kulttuurintekijän asialla?

Tästä tuli siis somekohu ja isohkon profiilin ennakkotapaus. Ja ongelma on tietenkin yksittäistapausta paljon laajempi ja periaatteellisesti kiinnostava. Miksi juuri luovan työn tekijä on se, jonka pitäisi tehdä ilmaiseksi? Mitkä muut ammattiryhmät tekevät vaikkapa tällaisessa tapahtumassa ilmaista työtä, siis omalla ajallaan eli toisin sanoen omalla kustannuksellaan? Ja saavatko muut ammattiryhmät jatkuvasti näitä pyyntöjä?

800px-Modern-Trade-Painter ilmaistyö

”Sähän tykkäät maalata, tuletko maalaamaan ilmaiseksi?”
Kuva: Lukeroberts / Wikimedia Commons / creative commons

Tapauksesta nousi tervetullutta keskustelua taiteilijan työn arvostuksesta. Moni piirtäjä, muusikko ja muu luovan työn tekijä jakoi kokemuksiaan ilmaisen työn pyytämisestä. Artisti maksaa -ilmiö on todellinen. ”Sähän olet hyvä tässä”, on usein kuultu lause. No, hieno homma. Ja kyllä, se työ voi olla myös kivaa, ja näkyvyydelläkin on jotain merkitystä freelancerille. Mutta se on myös ihan oikeaa työtä, ja tekijä tarvitsee toimeentulonsa. Aterian ja muutamankin.

Linkkejä:

Vihreä lanka: Ministeriön tarjous ammattilaiselle: Piirrä niin saat ruokaa
Kaisa Lekan hauska piirros aiheesta Vihreässä langassa
Lekan ja Jarlan strippejä samasta aihepiiristä kirjailijan työhön liittyen 
Sarjakuvaseuran kannanotto asiaan mielipidepalstalla
Huonoimmista työtarjouksista Kasper Strömmanin blogissa 

Jätä kommentti